Żeby codzienne spożywanie soków warzywnych przyniosło oczekiwany efekt, należy świadomie wybierać produkty wysokiej jakości. Jest to niezwykle ważne, ponieważ soki znajdujące się na sklepowych półkach często są wysoko przetworzone i zawierają nie mniejszą ilość cukru niż napoje gazowane. Ważne jest aby w ich składzie były tylko warzywa i nic więcej. Żadnych polepszaczy smaku, żadnego cukru, czy soli. Warto decydować się na soki jednodniowe, lub inne z krótkim terminem przydatności. Jednak soki warzywne pasteryzowane też nie będą złym wyborem. Najlepsza opcja to produkty posiadające certyfikat ekologiczny
Ekologiczne soki warzywne do doskonałe źródło witamin. Zalecenia WHO – Światowej Organizacji Zdrowia sugerują spożywanie 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Jednak czas w dzisiejszym świecie biegnie bardzo szybko, a znalezienie chwili na przygotowanie aż pięciu zdrowych, pełnowartościowych posiłków w ciągu dnia często graniczy z cudem